«Κατοικίες Βουνό» (Κοπεγχάγη)- Βελτιστοποιημένο έργο στέγασης

«Κατοικίες Βουνό» (Κοπεγχάγη)- Βελτιστοποιημένο έργο στέγασης
2017

«Κατοικίες Βουνό» (Κοπεγχάγη)- Βελτιστοποιημένο έργο στέγασης

«Κατοικίες Βουνό» (Κοπεγχάγη)- Βελτιστοποιημένο έργο στέγασης Πώς θα μπορούσε να συνδυάσει κανείς τις ομορφιές μιας προαστιακής αυλής με την ένταση της αστικής πυκνότητας…;

Οι «Κατοικίες Βουνό» αποτελούν τη 2η γενιά των “VM Houses” (ίδιο μέγεθος σπιτιών, ίδιος τύπος και σε ίδια οδό). Παρ’ όλ’ αυτά, για τις «Κατοικίες Βουνό» προβλέπεται τα 2/3 να είναι χώρος στάθμευσης και το 1/3 να χρησιμοποιείται για διαμονή. Τι θα συνέβαινε εάν ο χώρος στάθμευσης γινόταν η βάση πάνω στην οποία θα εγκαθίσταται σειρά συνδεόμενων κατοικιών (σειρά όμοιων κατοικιών χτισμένων σε μεσοτοιχία) σαν μια τσιμεντένια πλαγιά που καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα στέγασης, το οποίο αναδύεται από το 11ο όροφο και φτάνει να αγγίζει την άκρη του δρόμου;

Στην περίπτωση των «Κατοικιών Βουνό» αντί να κτίζονται δύο ξεχωριστά κτίρια το ένα δίπλα στο άλλο δηλ. μια πολυκατοικία και ένα κτίριο χώρου στάθμευσης, συγχωνεύονται οι δύο λειτουργίες σε μία «συμβιωτική σχέση». Ο χώρος στάθμευσης πρέπει να συνδέεται με το δρόμο, ενώ τα σπίτια πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο του ηλιακού φωτός και του φρέσκου αέρα και να έχουν και θέα. Γι’ αυτό εξάλλου όλα τα διαμερίσματα έχουν ταρατσόκηπους που «βλέπει» ο ήλιος, διαθέτουν όμορφη θέα αλλά και πάρκινγκ στο δέκατο όροφο! Οι «Κατοικίες Βουνό» εμφανίζονται σαν προαστιακή γειτονιά κηπόσπιτων που «κυλάει» πάνω σε ένα δεκαώροφο κτίριο.

Οι πράσινες στέγες στις «Κατοικίες Βουνό» αποτελούνται από μια ταράτσα και έναν κήπο με φυτά που αλλάζουν όψη ανάλογα με την εποχή. Το κτίριο διαθέτει πολύ μεγάλο αρδευτικό σύστημα το οποίο συντηρεί τους κήπους. Το μόνο πράγμα που χωρίζει το διαμέρισμα από τον κήπο είναι μια γυάλινη πρόσοψη με συρόμενες μπαλκονόπορτες που επιτρέπουν την είσοδο ηλιακού φωτός και φρέσκου αέρα.

Οι κάτοικοι των 80 διαμερισμάτων είναι οι πρώτοι στο Orestaden που έχουν τη δυνατότητα να παρκάρουν ακριβώς δίπλα από το σπίτι τους. Ο γιγαντιαίος χώρος στάθμευσης περιλαμβάνει 480 θέσεις στάθμευσης και έναν επικλινή ανελκυστήρα που κινείται κατά μήκος των εσωτερικών τοιχωμάτων του βουνού. Σε μερικές περιπτώσεις το ανώτατο ύψος φτάνει τα 16 μέτρα το οποίο δίνει την εντύπωση χώρου καθεδρικού ναού. Οι βόρειες και δυτικές προσόψεις καλύπτονται από διάτρητες πινακίδες αλουμινίου που επιτρέπουν τον αερισμό και φωτισμό του πάρκινγκ. Οι τρύπες στην πρόσοψη παραπέμπουν και στο όρος Έβερεστ. Τη μέρα οι τρύπες στις πινακίδες αλουμινίου, φαίνονται μαύρες σε αντίθεση με το φωτεινό από τον ήλιο αλουμίνιο και η «γιγαντιαία εικόνα» του κτιρίου μοιάζει με τραχιά ραστεροποιημένη φωτογραφία. Τη νύχτα, η πρόσοψη φωτίζεται από τη μέσα μεριά και φαίνεται σαν αρνητική φωτογραφία με ποίκιλα χρώματα αφού ο κάθε όροφος πάρκινγκ έχει διαφορετικά χρώματα.

Οι « Κατοικίες Βουνό» βρίσκονται στην πόλη Orestad και προσφέρουν το καλύτερο κομμάτι από 2 κόσμους: την εγγύτητα με την έντονη ζωή της πόλης στο κέντρο της Κοπεγχάγης και τη χαρακτηριστική ηρεμία της προαστιακής ζωής.

Αναδημοσίευση κειμένου του Kai – Uwe Bergmann, Διευθυντή Διεθνούς Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, BIG – Bjarke Ingels Group, Κοπεγχάγη -από πρακτικά Παγκόσμιου Συνεδρίου Πράσινων Στεγών 2009 “Bringing Nature Back To Town” .

Μετάφραση κειμένου από τη Ψαριανού Κατερίνα, Γεωπόνο – Αρχιτέκτονα Τοπίου (katerinapsar@hotmail.com)

 

 


Σχετικά