Συχνές ερωτήσεις - Φυτεμένα δώματα

Από τoν  Γεωπόνο  Καφρίτσα Γεώργιο  - Γεωρυθμική ΑΤΕ

1) Ποια φυτά-δέντρα προτείνετε για τους τρεις τύπους κατασκευής (εκτατικό, ημι-εντατικό, εντατικό);

Για τον εκτατικό τύπο είναι καλύτεροι οι θερμόφιλοι χλοοτάπητες (κικούγιου, ζοϋσια, αγριάδα κλπ), τα αρωματικά φυτά (θυμάρια, φασκόμηλα, λεβάντες, δενδρολίβανα κλπ) ως εδαφοκάλυψη, τα καλλωπιστικά αγρωστώδη (φεστούκα , μίσχανθος κλπ) ως εδαφοκάλυψη και τα παχύφυτα(κυρίως τα είδη Sedum). Για τον ημιεντατικό μπορούμε να συνδυάσουμε τα προηγούμενα με μικρούς ανθεκτικούς θάμνους(όπως πυξάρι, πικροδάφνη, αγριελιά, κουμαριά) ενώ στον εντατικό μπορούμε να βάλουμε και δένδρα όπως ελιές αλλά ακόμη και αμπέλι ή και αναρριχώμενα όπως αγιόκλημα και ρυγχόσπερμα. Τα δένδρα τοποθετούνται με την τεχνική της αγκύρωσης, όπως ακριβώς στα bonsai.

2) Σε κάποιον που έχει την κηπουρική ως χόμπι άρα επιθυμεί φυτά που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα αλλά να είναι και πιο όμορφα;

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πολυετή ποώδη ανθοφόρα φυτά όπως φελίτσια, γκαζάνια, μαργαρίτες κλπ. Επίσης, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα ς μικρός λαχανόκηπος.

3) Σε κάποιον που επιθυμεί προστασία από ανέμους, θορύβους και "αδιάκριτα βλέμματα" (πχ. Περιμετρική φύτευση)

Τα καλύτερα φυτά για αυτήν την περίπτωση είναι η Δάφνη Απόλλωνος και η Κουμαριά.

4) Σε κάποιον που θέλει φυτά από τα οποία θα έχει και άλλα οφέλη εκτός από τα περιβαλλοντικά και τα αισθητικά(πχ. μπορεί να βάλει φραουλιά;)

Όπως προαναφέρθηκε, η χρήση αρωματικών φυτών είναι πολύ καλή λύση ούτως ή άλλως ενώ στα όρια του εφικτού είναι η διατήρηση ενός μικρού λαχανόκηπου.

5) Αν κάποιος αποφασίσει να κατασκευάσει ένα ταρατσόκηπο ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει;

  • H κατασκευή μιας «πράσινης στέγης» δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη ή ακριβή. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καλέσετε έναν πολιτικό μηχανικό για να ελέγξει τη στατική αντοχή και τη στεγανότητα του κτιρίου. Aν ο μηχανικός δώσει το πράσινο φως, το επόμενο βήμα είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη για την «πράσινη στέγη».
  • H κατασκευή θα γίνει με εξειδικευμένα υλικά, που θα εξασφαλίσουν την ελαφριά κατασκευή και την υγιή ανάπτυξη των φυτών.
  • Tα φυτά (χλοοτάπητας, θάμνοι, δέντρα) εγκαθίστανται επάνω σε ειδικό σύστημα αποστράγγισης, με αντιριζική προστασία, σε ειδικό, ιδιαίτερα ελαφρύ εδαφικό υπόστρωμα, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κατασκευή με μεγάλα φορτία. Mπορεί ακόμα να τοποθετηθεί αυτόματο σύστημα άρδευσης.
  • H επιλογή των φυτών πρέπει να γίνει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες, τις ανάγκες για άρδευση και λίπανση και τη βιωσιμότητά τους. Σαφώς, οι επιλογές μας θα πρέπει να προσανατολιστούν στα ελληνικά μεσογειακά είδη (δεντρολίβανο, λεβάντα, μυρτιά, δάφνη Aπόλλωνος, πασχαλιά, λαντάνα, ροδιά, πικροδάφνη κ.ά.).
  • Σε ένα φυτεμένο δώμα μπορούμε, αν θέλουμε, να δημιουργήσουμε έναν κήπο με αρωματικά φυτά ή ένα λαχανόκηπο, όπου θα ελέγχουμε πλήρως τις συνθήκες ανάπτυξής τους με οργανικά συμπληρώματα, χωρίς φυτοφάρμακα. H συντήρηση του φυτεμένου δώματος μπορεί να γίνει από τους ιδιοκτήτες, με τη βοήθεια ενός ειδικού γεωπόνου. Tα φυτεμένα δώματα είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος για την αναβάθμιση του χώρου μας, με ουσιαστικά περιβαλλοντικά οφέλη.

6) Πόσο νερό καταναλώνει; Μήπως χρειάζεται συχνό πότισμα;

Μια πράσινη ταράτσα καταναλώνει ελάχιστο νερό. Χρειάζεται περίπου 10- 15 ποτίσματα τον χρόνο.

7) Έχει μεγάλο βάρος; Μήπως επιβαρύνει τη στατικότητα του κτιρίου;

Το βάρος ενός φυτεμένου δώματος μετά από βροχή δεν υπερβαίνει τα 50 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, γεγονός που την καθιστά απόλυτα συμβατή με τον χαρακτήρα των ελληνικών κτιρίων.

8) Πώς μπορεί να συνδυαστεί το φυτεμένο δώμα με άλλα στοιχεία που βρίσκονται στη στέγη, όπως φωτοβολταϊκά (Φ/Β), κλιματιστικά μηχανήματα, κεραίες και ηλιακοί θερμοσίφωνες;

Το φυτεμένο δώμα λειτουργεί σε συνεργασία με τον λειτουργικό εξοπλισμό του κτιρίου, είτε μιλάμε για φωτοβολταϊκά, είτε για κεραίες, είτε για ηλιακούς θερμοσίφωνες και κλιματιστικά μηχανήματα. Καθώς η φυτεμένη επιφάνεια καλύπτει όλα τα ελεύθερα σημεία και δεν επηρεάζεται από τη εκλυόμενη θερμότητα ή τη σκίαση τους. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός των λειτουργικών στοιχείων του δώματος με το φυτεμένο τμήμα του, ενισχύει την ευεργετικά τον οικολογικό χαρακτήρα της οικοδομής, καθώς η διατήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα, βελτιώνει και μεγιστοποιεί την απόδοση των ηλεκτρικών συστημάτων.

Σχετικές Δημοσιεύσεις