Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

Πολλοί είναι αυτοί που πετάνε τα σκουπίδια τους ανεξαρτήτως προελεύσεως στους μπλε κάδους απλά και μόνο επειδή είναι σε πιο κοντινή απόσταση ή είναι λιγότερο γεμάτοι.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν φροντίσει να αναγράφεται ποια είναι τα υλικά των συσκευασιών που επιτρέπεται να απορρίπτονται στους κάδους αυτούς, όμως λίγοι είναι εκείνοι που το παρατηρούν.

 

Ας δούμε λοιπόν συγκεκριμένα ποιες συσκευασίες πρέπει να απορρίπτουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης:

Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος , οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.

Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.

Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Ωστόσο οφείλουμε να προσέχουμε για κάποιες από τις συσκευασίες αυτές. Συγκεκριμένα αφού διαχωρίσουμε τα υλικά συσκευασίας, θα πρέπει να τις αδειάσουμε εντελώς από το περιεχόμενό τους. Συνήθως ξεπλένουμε τις συσκευασίες και κατόπιν τις πάμε για ανακύκλωση. Επίσης για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, αλλά και για εξοικονόμηση χώρου καλό θα ήταν να διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια. Προσέχουμε να μην πετάμε τα αντικείμενα για ανακύκλωση όλα μαζί σε μια πλαστική σακούλα όπως κάνουμε για τα κοινά σκουπίδια. Παρότι και αυτές ανακυκλώνονται, για να πραγματοποιηθεί πιο σύντομα ο διαχωρισμός των υλικών στην πορεία της ανακύκλωσης, θα πρέπει να πετάμε «χύμα» τα απορρίμματα.

Τι ρίχνουμε στον μπλε κάδο

Γυάλινες συσκευασίες από αλκοολούχα ποτά, νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, κρασί, βαζάκια τροφίμων, κ.α.

Χάρτινες συσκευασίες από γάλα, χυμούς, δημητριακά, μπισκότα, απορρυπαντικά, καρτοκιβώτια κ.α.

Πλαστικές συσκευασίες από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, φιλμ περιτυλίγματος, σακούλες κ.α.

Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες από μπύρες και αναψυκτικά, κονσέρβες από τόνο, καφέ, γάλα εβαπορέ, τοματοπολτό, ζωοτροφές, λάδι κ.α.

Τι ΔΕ ρίχνουμε

Τι δε ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης:

•Υπολείμματα τροφών

•Μπαταρίες

•Ηλεκτρικές συσκευές

•Οικοδομικά υλικά

•Τζάμια

•Υφάσματα

•Κλαδιά δέντρων

•Αντικείμενα από ξύλο, δέρμα κλπ

Σχετικές Δημοσιεύσεις